lugas

06
Mar

Influenza-járvány idején fákról, teákról I.

Címkék: gyógynövény, népi gyógymódok, egészség, influenza, harsfavirag, mitológiaInfluenzás időszakokban a patikaszerek mellé rendszeresen előkerülnek régi, jól bevált háziszereink, örökölt tapasztalataink. Ez alapján vagy valamilyen teát, vagy valamilyen népies gyógymódot próbál a betegséggel járó kínok enyhítésére, azok megrövidítésére.

Két fafajta, a hárs és akác előkelő helyezést érne el az megfázás elleni támadások kivédésére tett kísérleteink terén. Egyiket sem kell részletesebben bemutatni, hiszen a hársfa még a városban élők számára is egyik legismertebb fánk, tavasszal-nyár elején elsősorban erős, mézes illatával irányítja a figyelmet magára. Az akác hasonlóan manipulál bennünket, azzal a különbséggel, hogy virágzata révén plusz esztétikai örömökkel ajándékozza meg azt, aki néhány percet áldoz idejéből és megáll egy-egy hófehér pompába öltözött, édes illatú akácfa lombja alatt. Eközben hallgathatja méhek, darazsak kísérőzenéjét is. Komplex kikapcsolódás és egyben gyógymód…Szegényebb lesz az, aki elutasítja mindenféle okból. Legtöbbször az időre hivatkozunk. Nem érek én erre rá! Pedig az idővel lehet alkudni, lehet mérlegelni és lehet a tennivalót alakítani..a magunk javára.

 

Nem is a dendrológiája lehet érdekes az átlagembernek, sokkal inkább a mitológiája.

 

Először a hársról:

 

A hárs a hitvesi hűség, a vágyakozás, a gyöngédség és a dal jelképe. Neptun fájaként említi a monda, egyúttal a népek közül a szlávok kapták ezt a fafélét totem-növényként.

Ha már a mitológiánál tartunk nem lehet nem említeni Philemon és Baucis meséjét, mely éppen a hitvesi hűség példabeszéde.


Valter Crane könyvborítója  Philemon és Baucissal

 

 

Említettem, hogy a hárs, a szlávok fája. Nos ez a régi időkben beépülve a mindennapokba, ünnepekbe komoly szerepet kapott. Minden háznál egy hársa állt az udvarban. Alatta tették a menyasszony fejére a koszorút és alatta ünnepelték a család gyermekeinek születését. A hárs alatt búcsúztak a család ifjú férfitagjától, aki valamely csatába indult és ugyanitt búcsúztak a nagy útra induló elhunyt családtagtól is. Itt ülték a halotti tort. Világos, hogy nagyon komoly dolgok estek a hársfa alatt, ezek pedig könnyek nélkül ritkán esnek meg. A hársfa szép, könnyekre emlékeztető virágzata – főleg hullása idején – segítette a hozzá fordulókat, a maga módján.

 

Érdekes adalék még, hogy a pompásan virágzó hársfavirág a faszobrászat kedvenc fajtája. Megszenesitett fáját rajzolásra is használják.

 

Az apropót az egészségünk megóvása adta. Jöjjön tehát három jól bevált, finom hársmézes, hársteás recept.

1.

1,5 liter tej, 25 dkg hársméz, kevés vanilia

A tejet felforraljuk és még forrón hozzákeverjük a hársmézet, vaniliával izesitjük és azonnal fogyasztjuk. Nyugtatja az idegeket, mélyiti az álmot. Tehát kéretik este fogyasztani. Tisztitja a hörgőket is, úgyhogy köhögés fennforgása esetén is kiváló.

2.

 

Hársmézes narancstej

 

20 dkg hársméz, 2 narancs leve 1/2 citrom leve, 1 liter tej.

 

A mézet a narancs- és citromlével elkeverjük. A tejet felforraljuk, majd lehűtjük. Ezután keverjük hozzá a narancs-citromlé és mézkeveréket. Lehűtve fogyasztva szintén nyugtató és vitaminban gazdag bódítószert kapunk.

 

3.

 

A huszadik század elején dúló spanyolnátha komoly pusztítást végzett az emberiség létszámát tekintve. Természetesen a népi gyógymódok is igyekeztek segíteni a halálos kórtól szenvedő emberen.  Varró Aladár könyvében olvastam, aki kortársa volt a spanyolnátha-járványnak egy spanyolnátha elleni gyógytea receptjét. Nos ez mára már idejét múlta, azért az olvasóra bízom, érdemes e vele foglalkozni.

 

1/4 liter vizhez 10 gramm hársfateát veszünk. Ebből főzetet készitve, majd csészénként egy kanál hársmézzel dúsitva a spanyolnátha elleni háziszer receptjét kapjuk. Figyelem! Csak friss,vagy idei virág alkalmas a tea készitésére. Jééé..most látom, hogy ennek a teának elkészítése szinte teljesen megegyezik a klasszikus hársfatea készítésével!!

A klasszikus hársfatea készítését a legtöbben ismerik. Azért néhány szóban erről is…

Kezdjük avval, hogy a hársfa virágát kb június második felében lehet szedni, amikor még nincsen rajta termés, üdén virágzik. Itt kell megjegyezni, hogy az orvosi hárs sokkal zamatosabb, több benne a hatóanyag, mint az ún. ezüst hárs virágban. A különbség látható: az ezüst hárs levelének fonákja hamvas-szürkés-ezüstös-bolyhos és általában nem annyira zöld,  mint az orvosi hárs.

Szóval leszedtük a virágokat. Otthon csomagoló papíron, árnyékos, levegős helyen szét teregetjük és megszárítjuk. Szerintem felhasználásig érdemes papírdobozban,  tárolni, hogy ne porosodjon. Természetesen száraz, jól szellőző helyen.

 

A tea készítése pofon egyszerű: kb 10 gramm virághoz negyed liter vizet forralunk. A forrásban lévő vízbe beledobjuk a virágokat, 1-2 percig főzzük, majd mézzel, vagy anélkül fogyasztjuk. Nem csak a nátha, de a reuma kellemetlen tüneteit is enyhíti, hiszen gyulladáscsökkentő, vértisztító tulajdonsággal rendelkezik.

Még valami. A hársfa tea jó izzasztószer. Az izzasztást fokozhatjuk, ha a hárshoz kamillát és borsmentát, vagy bodzavirágot is keverünk. Mivel köhögéscsillapító, hurutoldó, nem szabad kihagyni egy megfázásos időszakban sem.

 

 

Albrecht Dürer festménye

| 0 Reblog! |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

KERT és KULTÚRA

Legfrissebb bejegyzések

Esik? Nem esik?

Felhőkép